Food

Tijdens mijn behandelingen voor borstkanker verwonderde ik mij over de sterke invloed van voeding op mijn gezondheid. Ik voelde direct of het eten wat ik nam goed voor mijn lichaam was of dat het mijn energie eruit trok en er letterlijk van moest bijkomen.
Ik was op dat moment mijn eigen beste graadmeter om te weten wat ik wel en niet kon eten. Best makkelijk! Maar als ik het verkeerde nam, moest ik daar ook echt van bijkomen. Goeie les meteen dus!

Vanaf dat moment ben ik mij actief gaan verdiepen in wat voeding kan betekenen voor onze gezondheid en ben ik daar een studie over gaan volgen. Juist omdat er zoveel tegenstellingen beweerd worden, wilde ik het zelf goed uitzoeken. En dat doe ik nog!

Hieronder heb ik een aantal tips voor je neergezet waar je aan zou kunnen denken voor een gezonde eetgewoonte.

Hoe eet je

  • Ga ervoor zitten
  • Geniet ervan
  • Neem je tijd
  • Eet langzaam en kauw goed
  • Proef wat je eet
  • Eet vaker kleinere porties over de hele dag

Het kan zijn dat dit allemaal nog niet in je systeem zit, en dat is ok. Je kunt jezelf er namelijk toe zetten!
En hoe vaker je dit doet, des te eerder het in je systeem komt en een gewoonte is geworden. Als je dit een aantal weken volhoudt, kun je al verschil merken in je gewicht en voel je je minder snel opgeblazen. Na een maand hoef je er niet eens meer bij na te denken en gaat het je veel makkelijker af.

Spijsvertering

Je spijsvertering begint al in je mond. Door goed te kauwen vermengen de spijsverteringsenzymen zich met het eten in je mond. Je eten zou bijna vloeibaar moeten zijn voordat je het doorslikt! En het voordeel van rustig eten en goed kauwen, is dat je lichaam na 20 minuten aangeeft of je voldaan bent of niet. Geef je lijf dan ook de kans om dit op te merken ipv alles naar binnen te schrokken :-)

Wat dan helemaal belangrijk is, is dat jouw gezonde hapje ook erg smaakvol en lekker is! Want gezond eten is leuk, maar om gezond te kunnen blijven eten als onderdeel van je lifestyle, is het belangrijk dat ook erg lekker is.

Groente

Ik hou van groente! Zo vers mogelijk en het liefst seizoensgebonden. ’s Avonds zorg ik ervoor dat ik minstens drie verschillende groentes heb in mijn gerecht. Het zijn ook vaak de combinaties die het zo goed doen en dan met verse kruiden uit de tuin.

Let erop waar de groente vandaan komt. Komt het uit het buitenland? Dan is het meestal niet een seizoensgroente en extra belastend voor het milieu.

Suikervrij!

Sinds mijn diagnose in 2016 ben ik suikervrij gaan eten. Op dit moment niet meer zo strikt als tijdens mijn behandelingen, maar ik kan echt niet meer genieten van een hapje zoete taart. Mijn smaak is nu zo veranderd dat ik het echt niet mis, sterker nog, ik vind het vies! Maar…. een stukje pure chocolade, dadelrepen of andere natuurlijke zoetigheid kan ik wel van genieten.

Waarom sinds mijn diagnose? Omdat tumoren groeien van suikers. Ook bevestigd door mijn Oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, halleluja! Want niet iedereen durft daar een harde uitspraak over te doen.

Een gezond alternatief voor gewone suiker is Stevia. Light producten kun je beter vermijden. Hier zitten synthetische stoffen aan toegevoegd wat je hormoonhuishouding uit balans haalt.

We weten allemaal wel dat suiker niet goed voor ons is. Hier nog even op een rijtje wat het met ons doet.

Klachten van teveel suiker eten:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Duizelingen
  • Depressie
  • Slapeloosheid
  • Kort lontje hebben
  • PMS
  • Lage weerstand
  • Slecht gebit
  • Concentratieproblemen
  • Candida
  • Disbalans van je hormonen

En uiteindelijk kan dit zich resulteren in diabetes type 2, overgewicht of zelfs obesitas!

Voordelen van suikervrij eten:

  • Meer energie
  • Minder last van eetbuien
  • Voel je blijer
  • Betere nachtrust
  • Betere concentratie
  • Betere balans van lichaam en geest
  • Lekker je vel voelen
  • Makkelijker op gezond gewicht te komen
  • Hormonen in balans

Bewerkte voedingsmiddelen

Zoals kant en klare pakjes ed. Deze bevatten vaak teveel zout, suiker, toxische stoffen en onnodige e-nummers. Kijk altijd goed op de ingrediënten lijst wat er allemaal in zit. Koop zoveel mogelijk vers en het liefst biologisch. Zorg er lig voor dat je vlees en zuivel biologisch is. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zo krijg je ook minder toxische stoffen, antibiotica en hormonen binnen.

Dieten

Hier kan ik heel kort over zijn. Ik geloof niet in diëten! Ik geloof in een voedingspatroon wat bij jou past en wat altijd vol te houden is!

Als je ziek bent dan zou je op medisch advies wel een tijdelijk dieet kunnen volgen wat is aangepast op dat wat je dan nodig hebt. Voeding wordt tegenwoordig al steeds meer ingezet als ter preventie van ziektes, maar ook als medicijn. En daar komen beetje bij beetje ook steeds meer artsen achter, maar er is nog wel een lange weg te gaan!

Detox

Tegenwoordig drinken wij dagelijks een theelepel biologische ongefilterde appelazijn in een glas lauwwarm water met een beetje biologische honing en een druppel citroen, kurkuma en gember olie. Dit zou je natuurlijk ook vers kunnen doen. Voordeel van de olie is at het hoger geconcentreerd is.

Dit drankje werkt ontgiftend en voelt ontzettend goed om de dag mee te beginnen op een lege maag!