Waarom mediteren wel wat voor jou is!

“Daar heb ik echt geen tijd voor” of “dat is mij te zweverig” hoor ik mensen vaak zeggen.
Maar eigenlijk is het niets anders dan even te rusten.

Ik hoef jullie niet te vertellen dat we in een ontzettend drukke maatschappij leven waarin we continue overprikkeld raken. Om beter met deze prikkels om te gaan, wil ik heel graag de voordelen van het mediteren met jullie delen. Ik kan letterlijk niet eens meer zonder! Elke dag moet ik even mediteren om überhaupt de dag door te kunnen komen. Dat was in het begin frustrerend, maar omdat ik merk hoeveel baat ik hierbij heb, is het helemaal ok en kan ik het iedereen aanraden.

Juist in deze drukke decembermaand kan het voor iedereen super fijn zijn om evenpassen op de plaats te nemen door jezelf dat rustmomentje te gunnen. Zie het maar als een cadeautje voor jezelf!

Er zijn verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Omdat mijn gedachten zo snel afdwalen, vind ik het persoonlijk heel fijn om een begeleide meditatie te volgen.

Meestal luister ik 27 min naar George Langenberg.
De app van Michael Pilarczyk en van VGZ zijn ook goed. Probeer lekker uit wat bij jou past.

Probeer eens  met een paar minuten per dag en zo kun je het opbouwen naar dat wat jij denkt nodig te hebben.

Hieronder een flink aantal voordelen van mediteren die wetenschappelijk zijn bewijzen.

 

1. Voorkomen van depressie

Een van de grootste voordelen van mediteren is dat het helpt depressie te voorkomen en te genezen.

Een van de kenmerken van mensen met depressie is het piekeren en de rondspinnende gedachten in het hoofd.

In feite leven mensen met depressie constant in het verleden of in de toekomst. Ze piekeren over wat er gebeurd is of wat er misschien komen gaat.

Een onderzoek heeft aangetoond dat meditatie je kan helpen om meer in dit moment te leven.

Door je meer bewust te zijn va het NU maak je je automatisch minder zorgen over het verleden en de toekomst.

 

2. Meer emotionele balans

Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat mensen die mediteren blijvende emotionele balans creëren.

In het onderzoek werden de hersenen van mensen die aan een 8-weekse meditatie cursus meededen gescand.

Hieruit bleek dat na de cursus de hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat de emoties regelt lager was. Dus deze mensen kregen meer controle over hun emoties.

Zie de wereld om je heen als een soort tornado storm. Hij gaat alle richtingen op en er kan van alles gebeuren. Daar heb je geen invloed op.

Waar je wel invloed op hebt zijn je gedachten en emoties. Mensen die mediteren laten zich niet alle kanten op wegblazen door de storm, maar zitten stil en krachtig in het midden van deze storm.

 

3. Compassie ontwikkelen

Een van de andere positieve effecten van mediteren is dat mensen die dit doen meer compassie ontwikkelen. Niet alleen compassie met andere mensen, maar ook compassie voor zichzelf. Toen de Dalai Lama voor het eerst de westerse wereld bezocht, was hij verbaasd dat de betekenis van het woord ‘compassie’ slecht verwees naar compassie voor anderen. In het Boeddhisme betekent compassie zowel compassie hebben voor anderen als voor jezelf. Je kan simpelweg geen compassie voor anderen hebben als je niet eerst compassie hebt voor jezelf.

Het goede nieuws is dat je compassie kunt trainen. Een onderzoek heeft aangetoond dat alleen al een korte meditatie de compassie van mensen met 50 procent kan verhogen.

 

4. Betere focus en concentratie

Verschillende studies van o.a. de Harvard Universiteit hebben aangetoond dat door meditatie Alpha Golven in de hersenen toenemen.
De zogenaamde ‘Alpha staat’ zorgt er voor dat je beter kunt leren en meer informatie kunt verwerken. We zijn creatiever en we gebruiken onze beide hersenhelften. Daarnaast wordt informatie in onze omgeving die ons kan afleiden er juist uitgefilterd door deze Alpha golven.

Kortom, we kunnen ons dus beter concentreren en focussen.

 

5. Je wordt gelukkiger

Social psycholoog Daniel Goleman heeft in zijn boek ‘Destructive Emotions’verschillende experimenten gedaan met Lama Oser, de rechterhand van de Dalai Lama, met meer dan dertig jaar ervaring in mediteren. Een hersenscan wees uit dan Lama Oser’s verbinding tussen beide hersenhelften veel hoger was dan gemiddeld.

Hoe hoger dit ratio tussen de linker en de rechter hersenhelft, hoe gelukkiger mensen zijn.

 

6. Verminderde schrikreactie

Lama Oser was de eerste persoon ooit die zijn schrikreactie kon onderdrukken. Op het moment dat hij mediteert is hij zo ontspannen, zo gefocust dat niets hem af kan leiden.

Waarom is dit een van de voordelen van mediteren?

Er is een sterke correlatie tussen de angsten van mensen en deze schrikreactie. Hoe minder deze schrikreactie dus is, hoe minder angstig iemand is. Op zijn beurt is angst weer verbonden aan stress, depressie en talloze aandoeningen.

Een best wel belangrijke vinding dus!

 

7. Sterker immuun-systeem

Jon Kabat-Zinn injecteerde een aantal deelnemers van een meditatieprogramma met een virus om te testen hoe hun immuunsysteem daarop zou reageren.De mensen die meededen aan het programma bewezen een sterker immuun systeem te hebben en sneller te herstellen dan mensen die niet mediteerden.

 

8. Minder angst

In hetzelfde onderzoek over het meditatie programma liet Jon Kabat-Zinn zien dat mensen die mediteren minder last van angsten hebben.

Al na een paar weken mediteren (45 min per dag) hadden studenten die meededen minder angsten dan de controle groep.

Hieronder een video waarin Jon Kabat-Zinn uitlegt wat meditatie volgens hem is:

 

9. Lagere bloeddruk

Een studie aan de Universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat Transcendente Meditatie (het herhalen van een mantra) de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

 

10. Minder eenzaamheid

Een studie van J. David Creswell heeft aangetoond dat 30 minuten mediteren per dag, het gevoel van eenzaamheid drastisch kan verlagen.

 

11. Betere slaap

Volgens dit onderzoek onder mensen die last hebben van slaapproblemen is aangetoond dat meditatie de kwaliteit van de nachtrust, de hoeveelheid slaap en de efficiency van de slaap verbeterden.